Kirjamessut 30.10.2005
texmex-ruokapaikka Loncheria Bar

Kirjoja rakastavana ihmisenä lähdin sunnuntaina tutustumaan paljon kehuttuun Kirjamessulle. Aika kului yllättävän nopeasti kirjoja tutkiessa, ja noin kolmen tunnin kiertelyn jälkeen nälkä yllätti hirmuisella tavalla. Kolmen hengen seurueemme pysähtyi texmex-ruokia tarjoavaan pikaruokalaan.

Löysimme väenpaljouden seasta yhden vapaan seisomapöydän ja änkesimme kaikki kolme tämän pienen pöydän ympärille. Kauaa emme ehtineet nachoistamme nauttia, kun jo joku Tuntematon Mies jäi huojuen seisomaan välittömään läheisyyteni tuoppi kädessä, silmät kiiluen ja päässä seisoen. Yritin olla huomioimatta Miestä, mutta tämä selvästi vain innosti häntä enemmän, koska iski tuopin pöytäämme ja liittyi omin luvin seurueeseemme. Aluksi pyysimme Miestä ystävällisesti poistumaan, mutta tästä lujasti kieltäydyttyään ilmoitimme ravintolan työntekijöille häiriköstä. Aluksi niin röyhkeän viileä Mies tuntui kuitenkin vähän hermostuvan ja alkoi liikkua paikallaan levottomasti, jolloin törmäsi toiseen asiakkaaseen ja kaatoi minun päälleni tuoppinsa.

Minä, nti Virtanen, olen hyvin pitkä pinnainen ja ymmärtäväinen ihminen, mutta jossain minunkin rajani menee. Ensin annoin kovaa palautetta Tuntemattomalle Miehelle, joka tässä vaiheessa oli siirtynyt toiseen pöytään Vanhempaa Naista häiritsemään. Tämän jälkeen marssin ravintolan tiskille ja ilmoitin heille tapahtuneesta, jolloin ravintolan Ronskimpi Kokki meni kovistelemaan Miestä ja sijoitti hänet taaimpaan pöytään mistä ei enää häirinnyt ketään meistä. Palasin paikalleni harmistuneena syömään kylmää ruokaani, mutta kun jo hetken kuluttua Ronski Kokki toi pöytäämme herkkulautasen pahoittelujen kera! Olin yllättynyt, koska eihän ikävä tapahtuma ollut millään lailla heidän syytään, mutta myös erityisen ilahtunut heidän huomaavaisuudestaan ja erinomaisesta asiakaspalvelusta! Lähtiessäni kävin heitä myös kiittämässä hyvästä palvelusta. Päivä oli vaarassa mennä pilalle, mutta tämä pieni huomaavaisuus korjasi kaiken.

Tämän jälkeen jäin miettimään, miksi Kirjamessuilla sunnuntaina on juomatarjoilua? Eikö tällaisissa tapahtumissa voisi juomapuolen unohtaa ja vaan keskittyä kaikella tarkkaavaisuudella siihen olennaiseen, eli kirjoihin? Jäin myös pohtimaan mitä yritysten tulee tehdä tällaisten ikävien tapauksien sattuessa: toimia kuten edellä mainittu yritys vai vaan poistaa häirikkö, ja olla muuten ottamatta kantaa tapaukseen? Ainakin itselleni jäi kyseisestä yrityksestä positiivinen kuva, ja luultavasti seuraavan kerran Messukeskuksessa käydessä asioin heillä uudestaan. Ja osaan myös paremmin varoa Tuntemattomia Miehiä.